The Crow (1994) Το Κοράκι


30 Οκτωβρίου Detroit - Devil’s Night: Παραμονή του Halloween. Ο νεαρός ροκ τραγουδιστής Eric Draven κείτεται στον δρόμο νεκρός μετά από πτώση από το παράθυρο του διαμερίσματός του, όπου βρίσκεται η αρραβωνιαστικιά του, Shelly Webster, θύμα βιασμού και άγριου ξυλοδαρμού. 30 ώρες αργότερα, θα ξεψυχήσει κι εκείνη στο νοσοκομείο. Η θλίψη είναι τεράστια. Ο πόνος ακόμα μεγαλύτερος. Έναν χρόνο μετά, ένα κοράκι τσιμπά με το ράμφος του την ταφόπλακα του Eric. Η γη τρέμει και εκείνος σκαρφαλώνει έξω από το υγρό χώμα με έναν και μόνο σκοπό, την εκδίκηση. Τα τέσσερα μέλη της συμμορίας που βίασαν και σκότωσαν την αγαπημένη του καθώς και το αφεντικό τους, o Βαρόνος των ναρκωτικών, Top Dollar που διέταξε την εκτέλεση του νεαρού ζευγαριού, πρόκειται να πληρώσουν ακριβά για εκείνη τη μοιραία νύχτα. Με οδηγό του το κοράκι, ο Eric ξεκινά την απονομή δικαιοσύνης, της δικής του δικαιοσύνης. Σύμμαχοί του θα είναι ο αστυνομικός που ήταν επικεφαλής της υπόθεσής του και ένα γνωστό κορίτσι από τη γειτονιά του. Εμπόδιο του, κανένα, γιατί τι μπορεί να σταματήσει κάποιον που είναι ήδη νεκρός; Ούτε ο ίδιος ο θάνατος...
Το Κοράκι, ένα έργο επηρεασμένο από τον ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε, έναν ποιητή με ‘σκοτεινά’ ποιήματα που έφυγε σε νεαρή ηλικία. Το έργο προσαρμοσμένο στις μέρες μας, σε μια gothic και dark ατμόσφαιρα αφηγείται τον διπλό φόνο ενός ζευγαριού και την επιστροφή του άντρα στην ζωή που μοιράζεται με ένα κοράκι για την εκδίκηση αυτών που τους στέρησαν την χαρά της ζωής, του έρωτα και της αγάπης.

Αξιοπερίεργα:
Ο περίεργος θάνατος του Brandon Lee.
Ατύχημα, Δολοφονία ή Κατάρα;

Ο Brandon Lee (ο γιός του θρύλου του Κούνγκ Φού και ηθοποιού των καλύτερων ταινιών πολεμικών τεχνών όλων των εποχών, Bruce Lee) υποδυόταν τον Έρικ Ντρέιβεν, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο, όταν επέστρεψε σπίτι του βρήκε κακοποιούς να ξυλοκοπούν και να βιάζουν την αγαπημένη του. Στη συνέχεια, ένας από τους κακοποιούς, ο ηθοποιός Μάικλ Μάσι, έπρεπε να τον πυροβολήσει. Ένα λάθος, όμως, του υπευθύνου των εφέ, προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του 28χρονου τότε, Brandon. Το όπλο που θα γυριζόταν η σκηνή ήταν γεμάτο, καθώς είχε μείνει ένας κάλυκας στη θαλάμη. Ο ταλαντούχος Μπράντον πέθανε στις 31 Μαρτίου του 1993.

Ατύχημα ή Δολοφονία;
Για να πει κάποιος ότι ήταν ατύχημα θα ήταν πολύ επιπόλαιο. Η παραγωγή, η ταινία, ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί δεν ήταν η πρώτη τους φορά που έκαναν μια ταινία δράσης με επικίνδυνες σκηνές. Ο σκηνοθέτης Alex Proyas δεν ήταν κάποιος ερασιτέχνης. Ούτε και οι ηθοποιοί που είχαν στο ενεργητικό τους πολλές συμμετοχές σε ταινίες. Αρκετή εμπειρία. Δολοφονία, ίσως! Από ποιούς όμως;
Φήμες φέρονται να λένε για τα κυκλώματα Κινεζικής Μαφίας που ήθελαν να τελειώσουν το συμβόλαιο θανάτου που είχαν κηρύξει στην οικογένεια των Lee.
Όπως και τώρα στο "Κοράκι" με τον Brandon Lee, έτσι και τότε το 1973 πριν ολοκληρώσει την ταινία "Το Παιχνίδι του Θανάτου" (Game of Death), ο πατέρας του Μπράντον, ο Μπρους Λή, ο θρύλος των Πολεμικών Τεχνών θα πέθαινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Το επίσημο ιατρικό πόρισμα ήταν απότομος θάνατος από εγκεφαλικό οίδημα μετά απο μια έντονη νύχτα κατανάλωσης υπερβολικού αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Όλοι τότε όμως είχαν πει και είχαν γράψει στις εφημερίδες ότι πίσω από τον θάνατο του Μπρους Λή πολύ πιθανόν κρυβόταν η Κινεζική Μαφία, οι λέσχες πολεμικών τεχνών Κουνγκ Φου που δεν ήθελαν άλλον έναν μεγάλο ανταγωνιστή, να απειλεί το κύρος τους και τους πελάτες τους και έναν Μπρους Λή Κινέζο ηθοποιό σταρ που πάντρευε την Αμερικάνική και την Κινεζική κουλτούρα για προσωπική του προβολή. Και δίδασκε Πολεμικές Τέχνες τους Δυτικούς , πράγμα απαγορευμένο από όλες τις σχολές. Κάτι που όλες οι τότε σχολές Κουνγκ Φού το θεώρησαν μεγάλη προσβολή και βεβήλωση.

Άλλη φήμη εξόντωσης του Brandon Lee ήταν, από τις Αμερικανικές Μυστικές υπηρεσίες, όπως την CIA, το FBI ή την NSA. Καθώς πολλοί πίστευαν ότι ο ίδιος ο Brandon Lee ήταν μυστικός πράκτορας και είτε άλλαξε στρατόπεδο, είτε τα έβαλε με τους ανωτέρους του, γι' αυτό και έπρεπε να εξοντωθεί. Άλλωστε, όλες οι ταινίες του είχαν υποθέσεις κατασκοπίας με κυβερνητικούς πράκτορες ή την Κινεζική μαφία με την καλύτερη απ'όλες την Showdown in Little Tokyo (1991) που είχε παίξει συμπρωταγωνιστής με τον Dolph Lundgren.

Κάποια Κατάρα; Ποιά από τις δύο;
1) Η ταινία "Το Κοράκι" εμπνεύστηκε και βασίστηκε στο ομώνυμο ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Έναν περίεργο Αμερικανό ποιητή του 19ου αιώνα. Είχε άσχημη παιδική ηλικία, επεισοδιακή ζωή και μολονότι βρισκόταν σε μία συνεχή κατάσταση μέθης, σαν λογοτέχνης γράφωντας σε εφημερίδες, αποκτούσε όλο και περισσότερη αναγνώριση, με αποκορύφωμα το «σκοτεινό» ποίημα «Το Κοράκι», το οποίο εκδόθηκε το 1845, κάνοντας τον ποιητή διάσημο μέσα σε μία μέρα. Ένα ποίημα, πολύ σκοτεινό "Gothic", που περιείχε ουσιαστικά όλα τα βιώματα, τις σκέψεις, τις επιθυμίες του Πόε. Μετά από αυτό το παράξενο ποίημα η γυναίκα του Βιρτζίνια, πέθανε. Αυτοκαταστροφικές τάσεις τον κυρίευσαν με αυξανόμενες εντάσεις. Αρραβωνιάστηκε τη Σάρα Έλεν Γουίτμαν, αλλά ο γάμος τους ακυρώθηκε όταν ο ποιητής εντοπίστηκε να πίνει, αν και είχε υποσχεθεί πως θα το κόψει. Όταν επέστρεψε στο Ρίτσμοντ ξαναβρήκε τον παιδικό του έρωτα, τη Σάρα Ελμίρα Ρόιστερ, την οποία αρραβωνιάστηκε, αλλά ο γάμος δεν έγινε. Λίγες μέρες πριν, αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, περνώντας από τη Βαλτιμόρη και τη Φιλαδέλφεια. Όταν όμως έφτασε στον πρώτο σταθμό του ταξιδιού, τη Βαλτιμόρη, ήταν ήδη πολύ μεθυσμένος. Εξαφανίστηκε και βρέθηκε πέντε μέρες αργότερα να κείτεται στο κατώφλι μιας ταβέρνας. Μεταφέρθηκε γρήγορα στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε λίγες μέρες μετά, ύστερα από παρατεταμένο παραλήρημα. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν «Κύριε, βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου» (Lord help my poor soul). Όλοι τότε είπαν ότι η κατάρα από το Κοράκι τον σκότωσε, ένα Κοράκι μέσα από τα ποιήματα του που εμφανιζόταν σαν ένας άλλος Χάροντας που θα τον οδηγούσε σε έναν άλλο κόσμο, πιό ζοφερό και απόκοσμο απ'αυτόν που ένιωθε όσο ήταν στην ζωή. Η ίδια Κατάρα χτύπησε και τον Brandon Lee;

2) Η άλλη Κατάρα, η δεύτερη, είναι αυτή η απευθείας από τον θάνατο του πατέρα του του Μπρους Λή. Λέγεται ότι, ο Μπρούς Λή για να τελειοποιήσει τις τεχνικές στου στο Κουνγκ Φου είχε καταφέρει να φτάσει σε ένα ανώτερο στάδιο. Ένα στάδιο επικοινωνίας με τα στοιχεία της φύσης, ειδικά με το νερό, τα στοιχειά του νερού που εμπεριέχει η κοσμοθεωρία του Τζέτ Κούνε Ντό, παραλλαγή και σύμπτηξη άλλων τεχνικών Κουνγκ Φου. Γενικά το Κουνγκ Φου δεν είναι ένα απλό σύστημα ακολουθίας κινήσεων άμυνας και επίθεσης. Δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη, ίσως άπειρα και κάθε είδος είναι ξεχωριστό και εξελίξιμο χωρίς όρια. Το κάθε είδος Κουγκ Φου, διδάσκει μίμηση κινήσεων ζώων και προσαρμογή στα στοιχεία της φύσης. Ο Μπρους Λή πίστευε ότι το νερό, η κίνηση του, η ιδιότητα του να αλλάζει σχήμα σε ότι το εμπεριέχει, η διαύγεια, η καθαρότητα, η αλλαγή ανάλογα με την θερμοκρασία σε ζεστό κρύο ή πάγος μπορούσε να το εφαρμόσει και στον εαυτό του. Γι' αυτό υπάρχει και ένα γνωστό κομμάτι μιας συνέντευξης του που καταγράφηκε να λέει: "Γίνε το νερό φίλε μου, Γίνε όπως το νερό!"
Αλλά για να φτάσει στο ανώτερο πνευματικό και σωματικό επίπεδο έπρεπε να επικοινωνήσει με τα "στοιχειά" του νερού, ουσιαστικά τους Δαίμονες. Έκανε μια συμφωνία που δεν μπόρεσε ωστόσο να κρατήσει. Γι αυτό και πριν πεθάνει, έβλεπε πολλούς εφιάλτες με έναν Αρχαίο Δαίμονα με στολή πολεμιστή που τον κυνηγούσε, τον πολεμούσε και στο τέλος τον σκότωνε. Έτσι έλεγε ο ίδιος και έχει γραφτεί σε όλες τις βιογραφίες του. Αυτοί οι εφιάλτες φαίνονται επίσης και στην ταινία αφιέρωμα για την ζωή του το 1993 στην ταινία Dragon: The Bruce Lee Story με τον ηθοποιό Jason Scott Lee. Αυτή η Κατάρα των Lee χτύπησε και τον Brandon; Κανείς ποτέ δεν θα μάθει.

Σκηνοθεσία: Alex Proyas
Σενάριο: James O'Barr
Πρωταγωνιστούν: Brandon Lee, Michael Wincott, Sofia Shinas, Ernie Hudson, Rochelle Davis.










trailer IMDB


Categories:
Similar Videos

0 comments:

Κώδικας Μυστηρίων